16 feb. 2009

Inspiratia..

Inspiratie..un cuvant atat de des folosit, ce poate parea simplu si clar, insa ce inseamna de fapt ?
Eu cred ca inspiratia inseamna inceputul... in majoritatea contextelor in care se intalneste...
Astfel…iti incepi viata cu prima inspiratie….ai inspiratie daca iti alegi prietenii si oamenii care sa te inconjoare…Inspiratie se numeste atunci cand faci pasul catre o casnicie fericita…
Putem merge si mai departe, asociind inspiratiei un sens pozitiv...Pentru ca mereu vorbim de alegeri intelepte...de inspiratie...de noroc...si reusita..Din astea rezulta ca inspiratie e un cuvant ce caracterizeaza o stare generala de bine..sau de mai bine...de depasire a unor limite...de realizari.
Exista vorba celebra, reusita este 1% inspiratie si 99% transpiratie ?Asa sa fie... ?
Cred ca reusita , cele mai multe cazuri , se cumuleaza cu antrenamentul, cu cunostintele acumulate, cu experienta, cu siguranta de sine.Astfel, inspiratia nu e factorul sufiecient pentru reusita...Mai e nevoie si de munca, pentru atingerea unui scop.
Am putea spune astfel ca inspiratia e un lucru necesar, dar nu suficient.
Si inspiratia, poate fi de mai multe feluri.Ea poate consta :
-intr-o idee inovatoare ;
-in stiinta alegerii celei mai bune alternative intr-un spatiu si intr-un timp definit ;
-intr-un noroc ;
-intr-un feeling cu privire la o situatie ulterioara.
Si detaliind :
Daca ai o idee inovatoare se spune ca esti inspirat.Insa inspiratia nu trebuie sa se opreasca aici.Pe langa idee, foarte important este modul de implementare a acesteia, eventual dezvoltarea ei.Fiecare trebuie sa creada in ideea sa si in visul sau.Trebuie sa-si dovedeasca intai siesi ca merita realizarea acelei idei....Apoi, si celorlalti.Si apoi, urmeaza alergarea dupa visurile proprii.Se spune ca atunci cand ne trezim dimineata, avem doua alternative :Sa ne culcam la loc si sa ne intoarcem la visele noastre, sau sa ne dam jos din pat si sa incercam sa ni le indeplinim.Exact la fel se intampla in cazul nostru.A aparut visul.Visul poate deveni realitate.Nu trebuie decat sa punem in practica cele gandite, stabilind o strategie.
Deosebit de important este sa credem pana la sfarsit in ideile noastre.Pentru ca, chiar daca noua astazi ni se va parea o idee puerila si inaplicabila...cel mai probabil, maine cineva o va implementa si se va imbogati.Si atunci ne vom spune, de ce nu am fost eu ?Asa ca, mai bine sa profitam de fiecare idee si sa impartasim si celoralati ceea ce credem, in speranta ca cineva ne va auzi.
Putem gresi...Insa orice greseala e o experienta...un pas inainte.Si cred ca e mai bine sa gresesti decat sa nu faci nimik.In modul acesta, cineva va auzi de numele tau.Si chiar daca ai inceput cu stangul, cu timpul poti schimba aceasta imagine proprie in randurile celorlalti.In schimb, daca nu faci nimik, nimeni nu va auzi niciodata de tine.
Si ca sa inovam si sa avem inspiratie...ne putem inspira de la altii.Din ideile celorlalti, din civilizatiile ce ne inconjoara, incercand sa adaptam aceste idei la mediul ambian.Astfel, cu ajustarile de rigoare, acea idee va renaste intr-o idee noua, cu parametri diferiti, aplicata intr-un spatiu si loc diferit.
Si inspiratia unei idei noi poate aparea din nimik...de pe langa noi..Astfel, ne poate inspira natura, o discutie in autobuz cu un prieten, blogul unui expert,profesorul la curs, un meci de fotbal sau orice altceva.Pentru ca idei si inspiratie gasim pretutindeni in jurul nostru.Nu trebuie decat sa le descoperim pe cele bune , sa le separam de restul si sa le implementam cu succes.Si inspiratia noastra, va deveni un exemplu pentru cei ce ne vor urma.Si poate si ei se vor inspira de la noi...
Stiinta alegerii celei mai bune alternative poate fi tradusa si ea ca inspiratie ?Probabil ca da...Pentru ca depindem de deciziile pe care le luam si ne asumam faptele pe care le facem...Pentru ca o decizie rea ne poate afecta si ne poate scadea valoarea...La fel si o decizie buna, sau mai exact un cumul de decizii bune ne poate duce pe cele mai inalte trepte.Si aici exista o problema.Omul e tentat sa vada doar partile negative ale lucrurilor, sa critice, dar fara sa dea idei.E foarte usor sa zici nu, insa e foarte dificil sa zici da si sa vezi de ce ajustari are nevoie un plan, un proiect, o idee.Si e suficient sa faci o greseala ca sa cazi, insa ca sa te remarci ai nevoie de foarte multe reusite.
Deci , a sti sa te descurci intr-o anumite situatie si a sti sa alegi cea mai buna alternativa tine din nou de inspiratie.Poate fi un gand ce-ti apare pe moment, un imbold launtric pe care sa-l urmezi sau, de asemenea, poate fi o decizie fundamentate pe experientele anterioare de viata, pe cunostintele noastre.
Inspiratia poate sa fie si un simplu noroc.Si aici ne apare imediat in minte, figura bucuroasa a celui care a castigat marele pot la loto.Totusi, cred ca si norocul in viata depinde si de cum ti-l faci si cum iti croiesti viata.Revenind la exemplul castigatorului de la loto, el nu ar fi avut cum sa castige daca ghicea numerele norocoase dar nu mergea sa introduca biletul la agentie.Se pare ca si aici, inspiratie e in corelatie cu alti factori ce pot duce la succes.Si norocul, pe de alta parte este un cuvant cu prea multe conotatii si pe care il putem analiza intr-un eseu viitor.
Inspiratia poate fi si un feeling, poate fi ceva ce vine din suflet sau din inima.Esti inspirat sau nu, cand alegi un partener de viata sau un loc de munca.Aici, totul devine subiectiv, iar ceilalti factori, desi influenteaza poate in mare masura situatia reala, pentru persoana in cauza au o insemnatate redusa.Si apare ideea :Asa am simtit eu ca trebuie.De multe ori, deciziile fara justificare teoretica s-au dovedit a fi cele mai practice.La fel, in cazul unor studii(cercetare produse), desi au fost adusi numerosi specialisti in domeniu, acestia nu putea descoperi defectele produselor sau de ce nu mergea vanzarea produselor.Raspunsurile au venit de la consumatori de rand, aparent necunoscatori.
Putem spune astfel ca idei si inspiratie, avem toti.Unele idei sunt mai bune, altele mai putin bune.Unele le putem transforma, altele nu.Totul depinde multi alti parametri aflati in joc.
Cu cat cunoastem insa mai multe, sursele de inspiratie sunt mai variate si pot fi puse mai usor in aplicare.Putem zice deci ca inspiratia devine ceva fabricat.
Desi e inceputul in cele mai multe lucruri , idei si activitati, inspiratia poate aparea si pe parcurs.Putem analiza o problema pentru o perioada foarte lunga de timp si totusi sa nu-i gasim rezolvarea.Cu cat va dura mai mult cercetarea, cu atat sansele de gasire a unei solutii devin din ce in ce mai mari.Aceasta depinde insa si de calitatile personale, de relatiile pe care le avem, de cunostintele si oamenii din jurul nostru, de putere.
Practic , totul e asemenea unui joc.Sa spunem un joc de table.Degeaba dai cu zarul numai duble daca nu sti care piese trebuie mutate.Sau ca un joc de fotbal.Degeaba ai cei mai buni jucatori, daca nu sti unde sa-i pui in teren.
Observam insa ca la aceasta inspiratie exista o varianta intotdeauna.Varianta negativa, adica decizia proasta sau neparitia unei idei.Si atunci ne intrebam, exista oare inspiratie ?Sau totul depinde de fapt de noi si de ceilalti ?Si astfel, inspiratia devine un moment..un moment de iesire din cotidian..din banal..un moment de upgradare a starii in care ne aflam.
Si despre inspiratia in mediul de afaceri ce as putea sa zic ?Cred ca esti inspirat daca ai cei mai buni oameni , daca firma ta e cea mai buna de pe piata, daca ai pus mana pe un contract bun...Si totul se reduce din nou la manageri, la cei care administreaza afacerea, la metodele si tehnicile pe care acestia le impun, la strategia firmei.
In mediul de afaceri cred ca exista cel mai putin inspiratia.Hazardul , desi poate duce la o ascensiune impresionanta nu poate avea si continuitate, fara adoptarea unor masuri care sa antreneze acea ascensiune.Cel mai bun lucru pentru a reusi este o cercetare cat mai buna a pietei, o investitie constanta in cercetare-dezvoltare, o investitie in cei mai buni oameni.
Viata alearga pe langa noi, si noi trebuie sa tinem pasul.Avem surse de inspiratie peste tot in jurul nostru, trebuie sa le fructificam.Trebuie sa invatam de la cei ce au reusit inaintea noastra si trebuie sa-i invatam pe cei ce vin din urma.
Concluzia :Inspiratia exista daca ti-o faci si daca crezi in tine si in ideile tale, sau daca te loveste norocul.Insa decat sa asteptam la voia sortii, de ce sa nu facem noi un pas inainte catre realizari, catre putere, catre un rang superior.
Celor ce citesc aceste randuri nu le pot da decat un sfat : Viseaza !Crede in visurile tale !Transforma-le in realitate !Si vei reusi !...devenind un model de inspiratie pe altii...

2 comentarii:

Anonim spunea...

ai sau nu inspiratie?un prieten imi spunea candva: daca vrei poti!
dar inevitabil se intampla sa visezi si sa speri si sa`ti doresti , dar nu se poate, ramane un vis si atat. foarte frumos gandesti sau scrii sau ce vrei tu Andrei!

Anonim spunea...

ce se intampla atunci cand...ce vrei tu....apartine altcuiva....se mai merita sa vrei?....sau sa visezi macar ca-l vei avea?